twitter
rss

undefined undefined

 Για όσους δεν το γνωρίζουν,  το έθιμο της βασιλόπιτας, που είναι βαθιά ριζωμένο στην ελληνική παράδοση, συνδέεται με τον Άγιο Βασίλειο, από τα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη. 

Όταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία, ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισαρεία. Διέταξε, τότε, να φορολογήσουν όλη την επαρχία και τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινούπολη. Για τον λόγο αυτό, οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να δώσουν ό,τι είχε ο καθένας σε χρυσαφικά ή νομίσματα. Όμως, ο Ιουλιανός σκοτώθηκε σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες κι έτσι δεν ξαναπέρασε από την Καισάρεια.

Τότε ο Άγιος Βασίλειος μοίρασε στους κατοίκους τα χρήματα και τα χρυσαφικά τους με ένα πολύ  πρωτότυπο τρόπο: έδωσε εντολή να ζυμώσουν ψωμιά, σε κάθε ψωμί έβαλε μέσα από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό και κατόπιν τα μοίρασε στα σπίτια. Μάλιστα, λέγεται ότι ο καθένας βρήκε αυτό που είχε δώσει! Έτσι, γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάσθηκε βασιλόπιτα.



Δεν χάσαμε κι εμείς την ευκαιρία, όπως κάθε χρόνο, και το σχολείο μας γέμισε με τη γλυκιά μυρωδιά της βασιλόπιτας και τον ενθουσιασμό της αναζήτησης του νομίσματος!

 Η Διευθύντριά μας, κυρία Εύη Παπασπυρίδου, ετοιμάζεται να μας μοιράσει τα κομμάτια!



Το νόμισμα βρέθηκε! Ο τυχερός της χρονιάς είναι ο εκλεκτός συνάδελφός μας, Ευθύμης Καρανάνας ! Τον συγχαίρουμε και του ευχόμαστε κάθε ευλογία!


Και του χρόνου!



undefined undefined

 


        

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, εορτάζεται στις 30 Ιανουαρίου. Καθιερώθηκε τον 11ο αιώνα από την Ορθόδοξη Εκκλησία, κυρίως για δύο λόγους:

1. Για να τερματιστούν διαφωνίες μεταξύ των πιστών

Στη βυζαντινή εποχή, υπήρχαν έντονες συζητήσεις ανάμεσα σε χριστιανούς σχετικά με το ποιος από τους τρεις Ιεράρχες ήταν ο σπουδαιότερος. Οι «Βασιλείτες» θεωρούσαν ανώτερο τον Άγιο Βασίλειο, οι «Γρηγορίτες» τον Άγιο Γρηγόριο και οι «Ιωαννίτες» τον Άγιο Ιωάννη. Για να αποφευχθεί η διχόνοια και να τονιστεί η ενότητα της πίστης, η Εκκλησία αποφάσισε να τιμήσει και τους τρεις ισότιμα, δημιουργώντας μια κοινή γιορτή

2. Για να αναδειχθεί η συμπληρωματικότητά τους

Οι τρεις Ιεράρχες, παρόλο που διαφέρουν στη προσωπικότητα και στο έργο τους, ενσαρκώνουν τριάδα αξιών απαραίτητη για τον χριστιανισμό:

  • Άγιος Βασίλειος ο Μέγας: Κοινωνική δικαιοσύνη και μοναχική ασκητική.
  • Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: Θεολογικό βάθος και πνευματικό φωτισμό.
  • Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Ηθική ευσπλαχνία και ρητορική ισχύ.

Στην Ελλάδα, από τον 19ο αιώνα, η γιορτή συνδέθηκε με την εκπαίδευση. Οι τρεις Ιεράρχες, ως μεγάλοι λόγιοι που αγκάλιασαν την κλασική φιλοσοφία μαζί με τη χριστιανική αλήθεια, έγιναν σύμβολα της συμβίωσης γνώσης και ηθικής. Γι' αυτό τους τιμούμε ως προστάτες των γραμμάτων και της Παιδείας, ενώ την 30η Ιανουαρίου γίνονται ειδικές εκδηλώσεις στα σχολεία.

Έτσι και στο δικό μας σχολείο εορτάστηκε με λαμπρότητα η μέρα αυτή! Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι του Νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία", στο τέλος της οποίας διαβάστηκε αρτοκλασία, όπου μνημονεύθηκαν τα ονόματα μαθητών και εκπαιδευτικών. 








Οι άρτοι μοιράστηκαν αργότερα και στους νοσηλευόμενους μαθητές μας που δεν είχαν δυνατότητα να παρευρεθούν για λόγους υγείας και οι οποίοι χάρηκαν πολύ.

Ευχαριστούμε θερμά τον ιερέα του Νοσοκομείου, πατέρα Αλέξανδρο, για την κατανυκτική αυτή ευκαιρία!

undefined undefined

Καλή κι Ευλογημένη Χρονιά 2025! 

Κι όπως γράψαμε στην προηγούμενη ανάρτησή μας για τα Χριστούγεννα μιας άλλης εποχής, ας δούμε και τα λόγια από τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα μιας άλλης εποχής, με τα πολύ ουσιαστικά τους μηνύματα:

Και νέον έτος αριθμεί
η του Χριστού περιτομή
και η μνήμη του Αγίου
Ιεράρχου Βασιλείου.

Του χρόνου μας αρχή καλή
και ο Χριστός μας προσκαλεί
την κακίαν ν' αρνηθώμεν
μ' αρετάς να στολισθώμεν.

Να ζώμεν βίον τέλειον
κατά το Ευαγγέλιον
με αγάπη με ειρήνη
και με τη δικαιοσύνη.

Χρόνια πολλά και ευτυχή
με καθαρά κι αγνή ψυχή
με χαρά και με υγεία
και με Θεία ευλογία.

(ακούστε τα κάλαντα εδώ)