twitter
rss

undefined undefined

 


Έχετε ακούσει για την Κυρά-Σαρακοστή;
Πρόκειται γι' αυτήν την όμορφη, ελληνική παράδοση που βοηθάει τις οικογένειες να μετρούν τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα! Φτιαγμένη από ζυμάρι ή χαρτί, η Κυρά-Σαρακοστή είναι μια συμβολική φιγούρα με επτά πόδια, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις εβδομάδες της Σαρακοστής. Ας ανακαλύψουμε την ιστορία της!


Η Κυρά-Σαρακοστή χρονολογείται εδώ και αιώνες, με ρίζες στις Ορθόδοξες χριστιανικές πρακτικές. Τα επτά πόδια της συμβολίζουν τις 7 εβδομάδες νηστείας πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αν την παρατηρήσουμε προσεκτικά, θα δούμε ότι δεν έχει στόμα. Αυτό συμβαίνει για να θυμόμαστε τη νηστεία. Επίσης, έχει σταυρωμένα χέρια, για να δείξει και σε μας ότι είναι περίοδος περισσότερης προσευχής.

 Κάθε Σάββατο, αφαιρείται ένα πόδι, σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα! Σε κάποιες περιοχές, το τελευταίο πόδι ψήνεται μέσα σε ψωμί την Κυριακή του Πάσχα!


Σήμερα, τα παιδιά στην Ελλάδα λατρεύουν να φτιάχνουν την Κυρά-Σαρακοστή στο σπίτι ή στο σχολείο. Μερικοί τη φτιάχνουν από ζυμάρι, άλλοι τη ζωγραφίζουν ή τη σκαλίζουν σε πηλό. Το να αφαιρείς ένα πόδι κάθε εβδομάδα γίνεται ένα διασκεδαστικό τελετουργικό, που διδάσκει υπομονή αλλά και χαρούμενη προσμονή!  Σε κάποια χωριά την κρεμούν στις κουζίνες ως διακοσμητικό!


Κατασκευή
Για χάρτινη Κυρα-Σαρακοστή,
Υλικά: Χαρτί, ψαλίδι, μαρκαδόροι, κορδόνι.
Βήματα:

  1. 1. Κόβουμε μια γυναικεία φιγούρα από χαρτί.

  2. 2. Σχεδιάζουμε επτά πόδια και σταυρωτά χέρια.

  3. 3. Προσθέτουμε ένα χαμογελαστό πρόσωπο (χωρίς στόμα!).

  4. 4. Ζωγραφίζουμε ό,τι άλλο θέλουμε στην ποδιά της (π.χ. χαρταετούς, όσπρια, λαγάνα, νηστίσιμα φαγητά...)

  5. 5. Την κρεμάμε όπου θέλουμε και αφαιρούμε ένα πόδι κάθε Σάββατο.
    {Μπορούμε, όμως, όπως είπαμε, να την φτιάξουμε και με ζυμάρι ή ακόμα και με πηλό!} 


Η Κυρά Σαρακοστή δεν είναι απλώς διασκέδαση. Συνδέει τις νέες γενιές με τον ελληνικό πολιτισμό. και διδάσκει αξίες, όπως και πολλά άλλα έθιμα του λαού μας. 


Ας φτιάξουμε και σήμερα τη δική μας Κυρά Σαρακοστή!  Ας κρατήσουμε ζωντανές τις παραδόσεις και ας μάθουμε οι νεότεροι από τους μεγαλύτερους!


undefined undefined

 Στις 15 Φεβρουαρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου θυμίζει στον κόσμο ότι η μάχη για τη ζωή δεν είναι ποτέ μοναχική. Στο Ογκολογικό Κέντρο «ΕΛΠΙΔΑ» φέτος γιορτάσαμε αυτήν την ημέρα με ένα μήνυμα: Κάθε παιδί είναι ήρωας, κάθε οικογένεια αντάξια υποστήριξης, και κάθε ματιά γεμάτη αγάπη μπορεί να αλλάξει ιστορίες.


Το πρόγραμμα του εορτασμού:


Διαβάζουμε στην σχετική ανάρτηση από τον επίσημο ιστότοπο του Συλλόγου "ΕΛΠΙΔΑ" 


ΜΕ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ:

Το πιο δυνατό μήνυμα δύναμης και αισιοδοξίας ότι ο παιδικός καρκίνος μπορεί και πρέπει να νικηθεί έστειλε το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» σε μια μοναδική γιορτή που διοργανώθηκε ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Με την πολύτιμη συνδρομή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και με σύνθημα «Μαζί χαρίζουμε ΕΛΠΙΔΑ», διοργανώθηκαν μια σειρά από δράσεις, εικαστικά εργαστήρια και μοναδικά δρώμενα, ενώ μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους μικρούς ασθενείς, όταν Εθελοντές Σαμαρείτες διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καταρριχήθηκαν από το κτίριο της Ογκολογικής Μονάδας και μοίρασαν δώρα στα παιδιά που τους περίμεναν στα παράθυρα και τα μπαλκόνια των δωματίων τους.

«Σας ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη στήριξή σας στο έργο της Ογκολογικής μας Μονάδας.  Το όραμα της αείμνηστης Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη να μην αφήσουμε ούτε ένα παιδί να χαθεί ενώ μπορεί να σωθεί παραμένει πιο ζωντανό από ποτέ», τόνισε ο κοινός Διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» κύριος Μανώλης Παπασάββας.

«Ευχαριστούμε θερμά τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό που αποτελεί διαχρονικά έναν πυλώνα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και ελπίδας, ιδανικά που ταυτίζονται με το όραμα και την αποστολή του Συλλόγου μας.  Η συνεργασία μας μετρά πολλά χρόνια, και είμαστε πολύ υπερήφανοι που η συνεργασία αυτή ενδυναμώνεται με ακόμα περισσότερες συνέργειες» σημείωσε ευχαριστώντας τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό η Γενική Γραμματέας του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ» κυρία Τζωρτζίνα Έλληνα και απένειμε στον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr Αντώνη Αυγερινό τιμητική πλακέτα. 

Από την πλευρά του ο Dr Αντώνης Αυγερινός τόνισε ότι: «Σήμερα είναι  μια ημέρα χαράς, ελπίδας και αισιοδοξίας.  Και αυτή η ελπίδα και η αισιοδοξία βασίζονται στο έργο που προσφέρει αυτό το Ογκολογικό Νοσοκομείο.  Εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας να σας στηρίζουμε και να συνοδοιπορούμε πάντοτε με όλες μας τις δυνάμεις, με κοινές αρχές αντιλήψεις και θέσεις σε θέματα ανθρωπισμού και προσφοράς.  Έχουμε επιτύχει πολλά, επενδύουμε σε ακόμη περισσότερα» και απένειμε αναμνηστικές τιμητικές διακρίσεις στο Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ, την Ογκολογική Μονάδα Παίδων και τον Ξενώνα ΕΛΠΙΔΑ.

1.200 ΧΜ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΔΗΛΑΤΗ ΣΩΤΗΡΗ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΟ

Οι δράσεις της ημέρας κορυφώθηκαν με την υποδοχή του ποδηλάτη Σωτήρη Μπαρμπαρόσου, του γενναίου αγγελιοφόρου της ΕΛΠΙΔΑΣ, που από τις 7 εως τις 14 Φεβρουαρίου 2025 πραγματοποίησε έναν υπεράνθρωπο άθλο: αφού ποδηλάτησε 1.200 χλμ., περνώντας από 20 δήμους της Ελλάδας και μεταφέροντας παντού ένα μήνυμα κατά του παιδικού καρκίνου.

Ο Σωτήρης Μπαρμπαρόσος ξεκίνησε από την Ερμιόνη, τη γενέτειρα της Ιδρύτριας του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ» Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, και σχήματισε με τη διαδρομή του τη χρυσή κορδέλα, το παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για τον καρκίνο της παιδική και εφηβικής ηλικίας, με στόχο να ακουστεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το μήνυμα της ΕΛΠΙΔΑΣ. 

Στο πλευρό του Σωτήρη Μπαρμπαρόσου ήταν, καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του, εθελοντές των περιφερειακών τμημάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για να του παρέχουν πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ανάγκης.

Η στιγμή της άφιξης του Σωτήρη Μπαρμπαρόσου ενθουσίασε τους μικρούς ασθενείς της Ογκολογικής Μονάδας που τον περίμεναν με δώρα και μπαλόνια, ενώ την ίδια ώρα παιάνιζε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

«Με το εντυπωσιακό αυτό εγχείρημα στείλατε στα παιδιά μας το πιο σημαντικό μήνυμα: ότι μέσα από τον αγώνα που δίνουν, σύντομα θα τερματίσουν και εκείνοι νικητές» είπε ο κοινός Διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» κύριος Μανώλης Παπασάββας.

Η Γενική Γραμματέας του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ» κυρία Τζωρτζίνα Έλληνα, ευχαριστώντας τον Σωτήρη Μπαρμπαρόσο για τη σπουδαία συμπαράστασή του στο έργο της ΕΛΠΙΔΑΣ, του απένειμε την τιμητική πλακέτα του Σωματείου και τόνισε ότι: «Με το παράδειγμα σας, δείξατε στα παιδιά μας ότι η δύναμη της θέλησης δεν έχει όρια.  Κάθε πεταλιά, κάθε χιλιόμετρο της διαδρομής ήταν και ένα μήνυμα ελπίδας».


Εμείς, εκ μέρους των μαθητών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου του Νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία" προσφέραμε δύο χειροποίητες κάρτες με τις ευχές μας

στον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr Αντώνη Αυγερινό:

....και στον απίστευτο ποδηλάτη, Σωτήρη Μπαρμπαρόσο:


Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου ας μην είναι απλώς μια ημερομηνία. Ας είναι η υπόσχεση ότι, όλοι μαζί, θα κάνουμε το φως να λάμψει δυνατότερα! 

Και να πιστεύουμε πάντα ότι το αύριο μπορεί να φέρει θαύματα!

undefined undefined

Σε ένα περιβάλλον όπου η καθημερινότητα μπορεί να φαίνεται δύσκολη, η δημιουργικότητα και η ανθρώπινη επαφή γίνονται φάρμακο για τη ψυχή! Η ελπίδα και η αγάπη προβάλλουν, ακόμα και στις μέρες που ο πόνος ή η αβεβαιότητα προσπαθούν να σκιάσουν τη χαρά.

Το σχολείο του Νοσοκομείου δε διδάσκει μόνο γράμματα και αριθμούς. Διδάσκει ότι η ζωή, ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές, μπορεί να έχει χρώμα!


Η δασκάλα, μαζί με το νοσηλευόμενο παιδί, φτιάχνουν μια χειροποίητη καρδιά, μετατρέποντας απλά υλικά σε ένα σύμβολο αλληλεγγύης και ελπίδας...


...γιατί η αγάπη μετριέται με στιγμές, ακόμα και μέσα σ΄ένα νοσοκομείο!

...γιατί Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ!



undefined undefined

 Για όσους δεν το γνωρίζουν,  το έθιμο της βασιλόπιτας, που είναι βαθιά ριζωμένο στην ελληνική παράδοση, συνδέεται με τον Άγιο Βασίλειο, από τα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη. 

Όταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία, ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισαρεία. Διέταξε, τότε, να φορολογήσουν όλη την επαρχία και τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινούπολη. Για τον λόγο αυτό, οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να δώσουν ό,τι είχε ο καθένας σε χρυσαφικά ή νομίσματα. Όμως, ο Ιουλιανός σκοτώθηκε σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες κι έτσι δεν ξαναπέρασε από την Καισάρεια.

Τότε ο Άγιος Βασίλειος μοίρασε στους κατοίκους τα χρήματα και τα χρυσαφικά τους με ένα πολύ  πρωτότυπο τρόπο: έδωσε εντολή να ζυμώσουν ψωμιά, σε κάθε ψωμί έβαλε μέσα από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό και κατόπιν τα μοίρασε στα σπίτια. Μάλιστα, λέγεται ότι ο καθένας βρήκε αυτό που είχε δώσει! Έτσι, γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάσθηκε βασιλόπιτα.



Δεν χάσαμε κι εμείς την ευκαιρία, όπως κάθε χρόνο, και το σχολείο μας γέμισε με τη γλυκιά μυρωδιά της βασιλόπιτας και τον ενθουσιασμό της αναζήτησης του νομίσματος!

 Η Διευθύντριά μας, κυρία Εύη Παπασπυρίδου, ετοιμάζεται να μας μοιράσει τα κομμάτια!



Το νόμισμα βρέθηκε! Ο τυχερός της χρονιάς είναι ο εκλεκτός συνάδελφός μας, Ευθύμης Καρανάνας ! Τον συγχαίρουμε και του ευχόμαστε κάθε ευλογία!


Και του χρόνου!



undefined undefined

 


        

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, εορτάζεται στις 30 Ιανουαρίου. Καθιερώθηκε τον 11ο αιώνα από την Ορθόδοξη Εκκλησία, κυρίως για δύο λόγους:

1. Για να τερματιστούν διαφωνίες μεταξύ των πιστών

Στη βυζαντινή εποχή, υπήρχαν έντονες συζητήσεις ανάμεσα σε χριστιανούς σχετικά με το ποιος από τους τρεις Ιεράρχες ήταν ο σπουδαιότερος. Οι «Βασιλείτες» θεωρούσαν ανώτερο τον Άγιο Βασίλειο, οι «Γρηγορίτες» τον Άγιο Γρηγόριο και οι «Ιωαννίτες» τον Άγιο Ιωάννη. Για να αποφευχθεί η διχόνοια και να τονιστεί η ενότητα της πίστης, η Εκκλησία αποφάσισε να τιμήσει και τους τρεις ισότιμα, δημιουργώντας μια κοινή γιορτή

2. Για να αναδειχθεί η συμπληρωματικότητά τους

Οι τρεις Ιεράρχες, παρόλο που διαφέρουν στη προσωπικότητα και στο έργο τους, ενσαρκώνουν τριάδα αξιών απαραίτητη για τον χριστιανισμό:

  • Άγιος Βασίλειος ο Μέγας: Κοινωνική δικαιοσύνη και μοναχική ασκητική.
  • Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: Θεολογικό βάθος και πνευματικό φωτισμό.
  • Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Ηθική ευσπλαχνία και ρητορική ισχύ.

Στην Ελλάδα, από τον 19ο αιώνα, η γιορτή συνδέθηκε με την εκπαίδευση. Οι τρεις Ιεράρχες, ως μεγάλοι λόγιοι που αγκάλιασαν την κλασική φιλοσοφία μαζί με τη χριστιανική αλήθεια, έγιναν σύμβολα της συμβίωσης γνώσης και ηθικής. Γι' αυτό τους τιμούμε ως προστάτες των γραμμάτων και της Παιδείας, ενώ την 30η Ιανουαρίου γίνονται ειδικές εκδηλώσεις στα σχολεία.

Έτσι και στο δικό μας σχολείο εορτάστηκε με λαμπρότητα η μέρα αυτή! Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι του Νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία", στο τέλος της οποίας διαβάστηκε αρτοκλασία, όπου μνημονεύθηκαν τα ονόματα μαθητών και εκπαιδευτικών. 








Οι άρτοι μοιράστηκαν αργότερα και στους νοσηλευόμενους μαθητές μας που δεν είχαν δυνατότητα να παρευρεθούν για λόγους υγείας και οι οποίοι χάρηκαν πολύ.

Ευχαριστούμε θερμά τον ιερέα του Νοσοκομείου, πατέρα Αλέξανδρο, για την κατανυκτική αυτή ευκαιρία!

undefined undefined

Καλή κι Ευλογημένη Χρονιά 2025! 

Κι όπως γράψαμε στην προηγούμενη ανάρτησή μας για τα Χριστούγεννα μιας άλλης εποχής, ας δούμε και τα λόγια από τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα μιας άλλης εποχής, με τα πολύ ουσιαστικά τους μηνύματα:

Και νέον έτος αριθμεί
η του Χριστού περιτομή
και η μνήμη του Αγίου
Ιεράρχου Βασιλείου.

Του χρόνου μας αρχή καλή
και ο Χριστός μας προσκαλεί
την κακίαν ν' αρνηθώμεν
μ' αρετάς να στολισθώμεν.

Να ζώμεν βίον τέλειον
κατά το Ευαγγέλιον
με αγάπη με ειρήνη
και με τη δικαιοσύνη.

Χρόνια πολλά και ευτυχή
με καθαρά κι αγνή ψυχή
με χαρά και με υγεία
και με Θεία ευλογία.

(ακούστε τα κάλαντα εδώ)